Media

Adres

Gospodarstwo Sadownicze
Paulina i Łukasz Leguccy
Trzylatków Duży 23
05-620 Błedów
0605 654 408
info at borowki.info.pl


Designed by:

Artykuły

Borówka amerykańska poprawia pamięć! Tak twierdzą naukowcy z dwóch brytyjskich uniwersytetów. Przeprowadzili oni eksperyment dotyczący diety osób starszych. Seniorzy spożywali borówki przez 12 tygodni, a poprawę pamięci zaobsrwowano już po trzech. W miarę upływu czasu wyniki były coraz bardziej obiecujące. Badacze uważają, że korzystny wpływ na poprawę połączeń komórek w mózgu i regenerację meuronów mają flawonoidy, których w borówkach jest mnóstwo. Zachęceni wynikami eksperymentu naukowcy chcą teraz zająć się badaniem, czy dieta bogata we flawojoidy nie pomagałaby osobomchorym na alzheimera. (W.M.)

 

 (Poradnik domowy Numer 07 (215) lipiec 2008, str 5) 


Na problemy z pamięcią - borówka amerykańska

Borówka amerykańska może poprawiać pamięć - przekonują naukowcy z dwóch brytyjskich uniwersytetów.

Badacze z University of Reading i Penninsula Medical School odkryli, że jedzenie borówek, które są bogatym źródłem flawonoidów, odwraca przychodzące z wiekiem ubytki w pamięci. 

Naukowcy uzupełnili dietę uczestników eksperymentu w borówki amerykańskie na okres 12 tygodni. Już po trzech tygodniach zaobserwowali u nich poprawę pamięci i z biegiem czasu była ona coraz lepsza. Nie stwierdzono, jakie są precyzyjne mechanizmy działania substancji zawartych w owocach, ale badacze uważają, że poprawiają one istniejące połączenia w mózgu, usprawniają komunikację między komórkami i stymulują regenerację neuronów.

"Uszkodzenie czy utrata pamięci jest jedną z największych niedogodności związanych z wiekiem. Świat nauki od lat zdaje sobie sprawę z korzyści, jakie przynosi dieta bogata w świeże owoce. Nasze poprzednie badania wskazywały na to, że flawonoidy mają pewien wpływ na pamięć, ale dopiero dziś wiemy, jak to wyjaśnić" - powiedział dr Jeremy Spencer z University of Reading, który poprowadził badanie.

Badacze zapowiadają, że teraz przyjrzą się temu, jak dieta bogata we flawonoidy może wpływać na osoby chore na Alzheimera. 

Wyniki badań opublikowano w magazynie naukowym "Free Radical Biology and Medicine".

(PAP)

 Źródło: Forumzdrowia.pl (w nowym oknie)